Ναι ή όχι στην πρόταση του επενδυτή;



Είναι ένα από τα σημεία που εύκολα, και χωρίς πολύ σκέψη, ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να χαρακτηρίσει «φιλέτο». Μπροστά του απλώνεται το γαλάζιο της θάλασσας, ενώ στα ανατολικά του έχει σαν κάδρο τη Ναύπακτο.
Μία εικόνα με τις δύο παραλίες, το λιμάνι στο κέντρο, αλλά και το κάστρο να υψώνεται σιγά σιγά από τη θάλασσα προς το βουνό. Δύσκολα θα βρει κανείς καλύτερη θέση θέασης για την πόλη και δεν είναι άλλη από την εκβολή της Βαριάς.


Ένα σημείο που για χρόνια άνθησε, αλλά που σήμερα είναι παρατημένο την τύχη του, έρμαιο στη φθορά του χρόνου. Είναι το σημείο που από το 2003 λειτούργησαν οι γνωστές σε όλους μας νεροτσουλήθρες, αλλά που τώρα θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Για το θέμα θα κληθεί να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο της ερχόμενης Δευτέρας, μιας και ο επενδυτής έχει καταθέσει πρόταση τροποποίησης της σύμβασης, κάτι που για την ώρα, βάσει και των ενδείξεων που υπάρχουν δε φαντάζει και πολύ πιθανό να γίνει αποδεκτό.

Τα επεισόδια του σίριαλ πολλά, μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα, τώρα που ο δήμος Ναυπακτίας θα κληθεί να πάρει αποφάσεις για το μέλλον του χώρου, ή μάλλον για το σήμερα καταρχάς και στη συνέχεια για το αύριό του. Η ανάκληση των αδειών από την πλευρά του δήμου το 2006 και η οριστική σφράγισή του το 2012 υπήρξαν κομβικά σημεία του χρονικού της υπόθεσης, μίας υπόθεσης, όμω,ς η οποία διαβάζεται διαφορετικά από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές, αυτή του δήμου και αυτή του επενδυτή. Ο πρώτος, πορευόμενος με το γράμμα του νόμου, όπως σημείωσαν διαχρονικά όσοι ενεπλάκησαν πολιτικά από θέση ευθύνης με το θέμα, έπραξε τα δέοντα, όπως ακριβώς επιτάσσει ο νόμος. «Κάθε τι άλλο θα συνιστούσε μέχρι και παράβαση καθήκοντος», λέει η εξήγηση των ενεργειών τους, κάτι που όμως δε βρίσκει σύμφωνο το δεύτερο, ο οποίος υποστηρίζει ότι το μερίδιο ευθύνης για την εγκατάλειψη του χώρου βαραίνει το δήμο, μιας και από αυτόν ξεκίνησε το γαϊτανάκι ανάκλησης των αδειών, πάνω στις οποίες βασιζόταν η λειτουργία της επένδυσης, οι οποίες άδειες παρεμπιπτόντως είχαν εκδοθεί… από το δήμο.


Οι παραπάνω αντικρουόμενες προσεγγίσεις έχουν πολύ μεγάλη σημασία στο σύνολο των λεπτομερειών τους, μιας και από αυτές είναι πολύ πιθανό να προκύψει στο τέλος το ποιος θα δικαιωθεί. Κι αυτό, γιατί αν τελικά δε βρεθεί άμεσα λύση, τότε η υπόθεση φαντάζει πολύ πιθανό να βρει νέα στέγη αντιπαράθεσης στις αίθουσες των δικαστηρίων. Οι λόγοι, μάλιστα, όπως τους έχουν παραθέσει και οι δύο πλευρές κατά το παρελθόν είναι πολλοί. Ο μεν δήμος για τη μη, για παράδειγμα, λειτουργία του χώρου, αλλά και τη μη καταβολή μισθωμάτων για όλο το 2014 μέχρι και σήμερα, ο δε επενδυτής γιατί θεωρεί, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, ότι η ευθύνη για τη διαμορφωθείσα κατάσταση είναι εξολοκλήρου του δήμου με την ανάκληση των αδειών. Στο ερώτημα εάν μπορεί να αποτραπεί αυτό, η απάντηση περνά σε πρώτη φάση μέσα από την πρόταση που έχει καταθέσει ο επενδυτής για τροποποίηση της σύμβασης, και την οποία πρόταση θα κληθεί να αποφασίσει αν κάνει δεκτή ή όχι το δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας. Τούτη την ώρα, βέβαια, κάτι τέτοιο δε φαντάζει και πολύ πιθανό, για να μην πούμε ότι φαντάζει απίθανο, αλλά έχει τη σημασία του να δούμε τι ακριβώς περιλαμβάνει η πρόταση, με τη σημείωση επίσης ότι κατατέθηκε στο δήμο στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.


Η πρόταση για τροποποίηση της μελέτης


Στόχος της πρότασης, καταρχάς, όπως αναφέρεται σε αυτή, είναι η συμβιβαστική επίλυση των διαφορών που έχουν προκύψει, και φυσικά η συνέχιση της συνεργασίας των δύο πλευρών. Βασική άξονές της είναι η βιωσιμότητα της επένδυσης, η δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και η ανάπτυξη του ακινήτου του δήμου και κατ’ επέκταση της περιοχής. Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ζητείται η αλλαγή στη σύμβαση η πλευρά του επενδυτή στέκεται από τη μία στις συνθήκες που προέκυψαν στο πέρασμα του χρόνου γύρω από τις αδειοδοτήσεις, και από την άλλη, φυσικά, στο ότι… άλλη ήταν η Ελλάδα στις αρχές του 2000 κι άλλη προφανώς σήμερα.


Οι εγκαταστάσεις


Αναλύοντας το κομμάτι της επένδυσης η πρόταση περιγράφει το τι θα περιλαμβάνει ο χώρος με την ολοκλήρωση των νέων παρεμβάσεων, μιας και από το σήμερα δεν μπορεί να παραμείνει σχεδόν τίποτα όρθιο. Γίνεται λόγος για κατασκευή τριών κτιρίων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενός κεντρικού για εκδηλώσεις και δύο μικρότερων που θα στεγάζουν αναψυκτήρια και άλλες συναφείς δραστηριότητες, ενώ θα ανακαινιστούν τόσο οι πισίνες όσο και οι νεροτσουλήθρες. Επίσης σημειώνεται ότι θα γίνει μικρή μετατόπιση του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής, κι αυτό γιατί θα πρέπει να γίνει προσαρμογή των παραπάνω στη νέα χάραξη αιγιαλού και παραλίας. Για όλες αυτές τις κατασκευές η έκδοση των οικοδομικών αδειών θα πρέπει να γίνει από το δήμο, μιας και αυτός είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, ενώ η εταιρεία θα αναλάβει την εκπόνηση όλων των άλλων μελετών που θα απαιτηθούν (πχ αρχιτεκτονικές κλπ). Υπολογίζοντας το κόστος όλων αυτών η πρόταση κάνει λόγο για μια επένδυση η οποία θα κυμανθεί από το 1 εκατ ευρώ μέχρι και το 1,7 στην περίπτωση που αναπτυχθεί και εφαρμοστεί ολόκληρο το σχέδιο.


Οι οικονομικοί όροι


Στο κεφάλαιο των οικονομικών όρων τώρα, προτείνεται η καταβολή ετήσιου μισθώματος, είτε σταθερού που θα είναι 4.000 ευρώ για τα πρώτα τέσσερα χρόνια και 16.000 ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα, είτε ποσοστού επί του κύκλου των εργασιών των δραστηριοτήτων (θα λειτουργεί ο χώρος μάλιστα για 12 μήνες) ύψους 1,5% για τα τρία πρώτα χρόνια και 3,5% στη συνέχεια ανά έτος. Ζητείται ακόμα η διαγραφή ή ο διακανονισμός των χρεών του για τους πρώτους πέντε μήνες του 2014, καθώς και η μη απαίτηση μισθωμάτων για τους επόμενους μέχρι και σήμερα, ενώ τέλος προτείνεται και η χρονική παράταση της αρχικής σύμβασης για οκτώ χρόνια, λόγω της ανάκλησης από το δήμο της οικοδομικής άδειας από το 2006. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον τέλος, ίσως και το πιο σημαντικό, έχει το κεφάλαιο των υπολοίπων όρων οι οποίοι προτείνονται, στους οποίους γίνεται λόγος για δυνατότητα υπομίσθωσης ή παραχώρησης χρήσης σε άλλα πρόσωπα, νομικά ή φυσικά, καθώς και για μη δικαίωμα του δήμου να καταγγείλει τη σύμβαση, ακόμα κι αν κηρύξει πτώχευση ο μισθωτής, στην περίπτωση βέβαια που τηρούνται οι όροι που έχουν συμφωνηθεί.


«Όχι στην πρόταση», λέει η διαπαραταξιακή


Αυτά αναφέρει η πρόταση στα βασικότερά της σημεία, μόνο που το κλίμα, όπως διεφάνη και από τη συζήτηση της διαπαραταξιακής επιτροπής του δήμου (που έχει συσταθεί για το θέμα) την προηγούμενη Παρασκευή το μεσημέρι, δεν είναι ιδιαίτερα θετικό. Σύσσωμες οι παρατάξεις δε δείχνουν αυτή την ώρα να έχουν εμπιστοσύνη σε τίποτα από τα παραπάνω, προτείνοντας ομόφωνα, πρώτον να μη γίνει δεκτή η πρόταση, και δεύτερον να ληφθούν πρωτοβουλίες για την καταγγελία της σύμβασης.


Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής έγινε η παράθεση όλων όσων έχουν συμβεί στην πολύκροτη αυτή υπόθεση, με κοινό τόπο όλων των τοποθετήσεων το ότι ο δήμος οφείλει άμεσα να βάλει τέλος στην παρακμή του χώρου. Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων η πρόταση του επενδυτή για τροποποίηση της σύμβασης δεν θα πρέπει να γίνει δεκτή, μιας και μέχρι σήμερα δεν είναι λίγοι οι όροι της εν ενεργεία σύμβασης που έχουν παραβιαστεί, με κυριότερους, για παράδειγμα, την καταβολή των μισθωμάτων, τη λειτουργεία του χώρου και τη συντήρηση του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής. Σχολιάζοντας την πρόταση ειπώθηκε μάλιστα ότι στην περίπτωση που γίνει δεκτή θα καταστρατηγηθούν βασικοί όροι της δημοπρασίας που είχε γίνει, καθώς και γενικότερα των διατάξεων που διέπουν την εκμίσθωση ακινήτων του δήμου.


Ο προβληματισμός των μελών της διαπαραταξιακής δεν άφησε εκτός σχολιασμού και το εάν η πρόταση του επενδυτή μπορεί να υλοποιηθεί, μιας και φαντάζει άκρως περίεργο το πώς είναι δυνατόν να γίνεται πρόταση επένδυσης άνω του 1 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για αδυναμία της επιχείρησης να καταβάλει ακόμα και τα μισθώματα που χρωστά στο δήμο.


Μέσα σε αυτό το κλίμα το κορυφαίο όργανο του δήμου αναμένεται να συζητήσει για το θέμα, με το «όχι» επί της πρότασης να συγκεντρώνει σήμερα πολύ μεγάλες πιθανότητες. Η εισήγηση άλλωστε της διαπαραταξιακής δεν φαίνεται να αφήνει και πολλά άλλα ενδεχόμενα ανοιχτά, μιας και εκτός της αρνητικής απάντησης, το συμβούλιο θα αποφασίσει στη συνέχεια και για το εάν θα πρέπει να γίνει δεκτή η εισήγηση της νομικής υπηρεσίας του δήμου για καταγγελία της σύμβασης.


Και μετά τι…


Το ερώτημα που προκύπτει εδώ, όμως, και το οποίο είναι το αμέσως επόμενο που θα κληθεί να απαντηθεί με την ολοκλήρωση του δημοτικού συμβουλίου, στην περίπτωση πάντα που η πρόταση για τροποποίηση της σύμβασης δε γίνει δεκτή, είναι που θα οδηγηθεί η υπόθεση. Οι αναφορές που έχουν γίνει έως και σήμερα από την πλευρά του δήμου περιλαμβάνουν σενάρια για εξωδικαστικό συμβιβασμό, προκειμένου άμεσα να μπορέσει ο ίδιος να μπει στο χώρο καθαρίζοντάς τον για αρχή, και στη συνέχεια εξετάζοντας όλα τα πιθανά ενδεχόμενα αξιοποίησής του. Αυτό, βέβαια, φαντάζει σήμερα το καλύτερο δυνατό σενάριο, καθώς κάθε άλλο θα συνεπάγεται δικαστικές διαμάχες, οι οποίες μέχρι να τελειώσουν, έστω και σε πρώτο βαθμό, θα κρατούν δέσμιο το χώρο στη σημερινή του κατάσταση.


Πρόκειται αναμφίβολα για μια πολύ σοβαρή υπόθεση, η οποία αφορά ένα περιουσιακό στοιχείο του δήμου, το οποίο τείνει, όπως εύλογα έχει χαρακτηριστεί σήμερα, να γίνει ένα «ΞΕΝΙΑ Νο2». Τι θέμα χρίζει λεπτών χειρισμών, μιας και ο λαβύρινθος των όρων της σύμβασης που είναι σε ισχύ δεν είναι εύκολο να προσπελασθεί. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, το σίγουρο είναι μόνο ένα… η σημερινή εικόνα του χώρου δεν τιμά κανένα, πολύ περισσότερο δε, την ίδια την πόλη, που «πουλά» παραλία και θάλασσα, έχοντας όμως ένα από τα «φιλέτα» της σε προχωρημένη «αλλοίωση».




Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Ναυπακτία Press την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015
Φωτογραφία: Εφημερίδα Εμπρός Ναυπάκτου

http://nafsclick.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου