Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για Navtex, την καλεί να σταματήσει τις επιχειρήσεις στο Καστελόριζο



Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Τουρκία, να βάλει «τέλος» στα σχέδια για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή την Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες ανοικτά του Καστελλόριζου. Σε συναγερμό οι ένοπλες δυνάμεις.




Σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις σε στεριά και θάλασσα

Υπενθυμίζεται ότι σε ετοιμότητα έχουν τεθεί οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μετά από τον απόπλου 19 πολεμικών πλοίων των Τούρκων από το Ναύσταθμο του Ακσάζ. Το ίδιο γίνεται σε Έβρο και στις μοναδες των νησιών που επισης έχουν τεθεί σε επιφυλακή - Στην Αθήνα επέστρεψε εκτάκτως ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.


Ουσιαστικά η τουρκική κυβέρνηση είχε προϊδεάσει με την απόφαση σε ΦΕΚ υπ 31140 που ανάβε το πράσινο φως για έρευνες στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε συναγερμό και παρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, γνώριζαν από καιρό γι' αυτές τις κινήσεις και είναι ήδη προετοιμασμένοι.

Η Τουρκία εξέδωσε Navtex για έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτιοανατολικά της Κρήτης και η οποία έχει ισχύ από σήμερα, 21 Ιουλίου έως την Κυριακή 2 Αυγούστου

Με τη Navtex που εκδόθηκε από την υδρογραφική υπηρεσία Αττάλειας, η Τουρκία δεσμεύει περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και το Καστελόριζο.

Όπως μετέδωσε το ρεπορτάζ, στην περιοχή πλέει το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου