Η στιγμή της πτώσης του βράχου στο Ναυάγιο στη Ζάκυνθο




Στο όρμο Ναυαγίου Ζακύνθου σημειώθηκε το πρωί κατολίσθηση βράχων με αποτέλεσμα, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, να τραυματιστεί μια 34χρονη τουρίστρια.

Τρεις ελαφρά τραυματίες μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου. Δείτε τα συγκλονιστικά βίντεο από την στιγμή της πτώσης που προκάλεσε τον πανικό στους πολλούς λουόμενους που ήταν εκείνη την στιγμή στην παραλία.
















Σύμφωνα με μαρτυρίες ιδιοκτητών σκαφών που ήταν στην περιοχή την ώρα που έπεσαν οι βράχοι, στο συγκεκριμένο κομμάτι της παραλίας είχαν αγκυροβολήσει τρία σκάφη αναψυχής με επιβάτες.


«Ακούστηκε ένα θόρυβος και έπεσε ένα μικρό κομμάτι βράχου, στη συνέχεια ένα δεύτερο μεγαλύτερο και τέλος, τρίτο μεγάλο κομμάτι βράχου που κατά την πτώση δημιούργησε μια θαλάσσια δίνη η οποία αναποδογύρισε τις βάρκες», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ μέλος πληρώματος που βρίσκονταν στο σημείο.

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ μίλησε στο EleftherosTypos.gr για την πτώση βράχου που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο Ναυάγιο στην Ζάκυνθο και το πως αυτή συνδέεται με την σεισμικότητα στην περιοχή. 

Αναφερόμενος στο συμβάν τόνιε ότι: «Η κατολίσθηση στην περιοχή Ναυάγιο της Ζακύνθου αποτελεί ένα ακόμα γεωδυναμικό φαινόμενο σε μία τεκτονικά ενεργή ζώνη, όπως και η έντονη σεισμικότητα που εκδηλώνεται τοπικά και στην ευρύτερη περιοχή των Ιονίων Νήσων.

Η κατολίσθηση έχει τη μορφή κατάρρευσης βραχομάζας και κατάπτωσης βράχων όγκου περίπου 5000 κυβικών μέτρων και εκδηλώθηκε στα απότομα πρανή της περιοχής, τα οποία δομούνται από λευκούς ασβεστόλιθους, έντονα κατακερματισμένους».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει αλλά και που θα πρέπει να γίνουν για την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων: «Έχουμε ήδη επισημάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατολισθήσεων – καταπτώσεων σε ανάλογες περιοχές των Ιονίων Νήσων και του ελληνικού χώρου.

Σχετικά με τη συγκεκριμένη περιοχή, μετά από πρόταση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την πρόσφατη ένταξή της στο ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων από τον Περιφερειάρχη κ. Θεόδωρο Γιαλιατσάτο, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διερεύνηση όλων των παραμέτρων που συνθέτουν το φαινόμενο με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και την αποφυγή ανθρώπινων απωλειών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου