Τελικά ο Γ.Ντάισελμπλουμ... ακολούθησε τον Γ.Βαρουφάκη: «Η Τρόικα πρέπει να διαλυθεί»! (βίντεο)



της Μαρίνας Νικολάκη
Ποιος δεν θυμάται την ιστορική δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη τον Ιανουάριου του 2015 ότι «η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τη Τρόικα ως θεσμικό συνομιλητή» κατά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ!. Μια φράση που έφερε την ρήξη με το καλημέρα σας ανάμεσα στους δύο άντρες με τον δεύτερο να απαντά ψιθυριστά «Μόλις σκότωσες τη Τρόικα».

Εκτοτε οι σχέσεις των δύο αντρών δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ... ενώ ο κ.Ντάισελμπλουμ φρόντιζε να τον απομονώνει σε κάθε eurogroup και να ζητά επιμόνως την αντικατάσταση του.

"Με μία επιτροπή, τριμερή, που στόχο έχει την εφαρμογή ενός προγράμματος, του οποίου τη λογική εμείς θεωρούμε αντιευρωπαϊκή, με μία σαθρά δομημένη επιτροπή -σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο- δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε" είχε πει κατά λέξη ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Σήμερα, ο επικεφαλής του Εurogroup και θερμός ασπαστής της δομής της ΕΕ, έρχεται στα λόγια του τότε Έλληνα υπουργού Οικονομικών και τονίζει σε συνέντευξη του στη γερμανική FAZ, πως «η σημερινή δομή της τρόικας του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να διαλυθεί πλέον εντελώς»!

Συγκεκριμμένα είπε: «Νομίζω ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο αν ο ESM μακροπρόθεσμα γινόταν το ευρωπαϊκό ΔΝΤ. Θα πρέπει να αποκτήσει έναν σαφή ηγετικό ρόλο στα μελλοντικά προγράμματα Αυτό σημαίνει επίσης ότι η σημερινή δομή της τρόικα του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να τερματιστεί πλέον εντελώς», διευκρινίζει.

«Η ΕΚΤ βλέπει το ρόλο της τρόικας όλο και πιο άβολα, και νομίζω σωστά», υπογράμμισε ο Ντάισελμπλουμ και επισήμανε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει άλλα «σημαντικά καθήκοντα», στα οποία και θα πρέπει να επικεντρωθεί. Ο ΕΜΣ θα πρέπει να «αποκτήσει την τεχνική εμπειρία που διαθέτει σήμερα μόνο το ΔΝΤ», υποστηρίζει.

Για το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα ο Ντάισελμπλουμ εκτιμά πως θα πρέπει να διατηρηθεί η σημερινή κατανομή των καθηκόντων. Ο ίδιος αναμένει ότι το ΔΝΤ θα αποφασίσει να μετάσχει στο πρόγραμμα. Θα ήταν «πολύ ευπρόσδεκτο», αν αυτό γινόταν πριν από το καλοκαίρι, αναφέρει και εκτιμά πως μια γρήγορη ολοκλήρωση της εν εξελίξει δεύτερης αξιολόγησης από τους πιστωτές είναι μάλλον δύσκολο και προσθέτει πως δεν πιστεύει πως οι θεσμοί θα την ολοκληρώσουν πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα, τον Απρίλιο.

Επίσης, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η σημερινή «τρόικα» των δανειστών στην Ελλάδα θα διασπαζόταν μακροπρόθεσμα.

Διευκρίνισε πάντως ότι οι θεσμοί θα πρέπει να διατηρήσουν τους ρόλους τους σε ότι αφορά το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, ενώ σημείωσε ότι εξακολουθεί να περιμένει το ΔΝΤ να αποφασίσει για ένα νέο πρόγραμμα, προσθέτοντας πως θα ήταν «καλοδεχούμενο» αν αυτό συνέβαινε μέχρι το καλοκαίρι.

Μετά από αυτή τη δήλωση διέρρευσαν δημοσιεύματα από Βρυξέλλες θέλοντας να «αδειάσουν» από τα αξιώματα του τον σημερινό πρόεδρο του Εurogroup μια ώρα αρχίτερα μιας και η τεράστια ήττα του κόμματος του στις Ολλανδικές εκλογές έδειξε πως ήδη τρίζει η καρέκλα του. Διαρρέουν λοιπόν το ενδεχόμενο πως ο επόμενος πρόεδρος του Eurogroup θα πρέπει να είναι αποκλειστικής απασχόλησης, δηλαδή να μην είναι εκ παραλλήλου και υπουργός Οικονομίας χώρας της Ευρωζώνης, είναι μεταξύ των θεμάτων που συζητιούνται ατύπως στις Βρυξέλλες, ενόψει της πιθανολογούμενης αποχώρησης του Γερούν Ντάισελμπλουμ από τη θέση του υπουργού Οικονομίας της Ολλανδίας. (Ενας «όμορφος» τρόπος να τον διώξουν με το καλό και χωρίς δράματα...)

Σημειώνεται, ότι οι πρόεδροι της Επιτροπής του Συμβουλίου και της Ευρωβουλής ανήκουν στο κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες ο επόμενος πρόεδρος του Eurogroup να μην ανήκει στον ίδιο πολιτικό χώρο.

Επίσης, εάν αποφασιστεί ότι η προεδρία του Eurogroup θα είναι πόστο αποκλειστικής απασχόλησης, τότε ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωζώνης, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου, το οποίο έχουν μόνο οι εκπρόσωποι των κρατών της Ευρωζώνης.

Το μήνυμα των Ολλανδών στις εκλογές ήταν σαφές: όχι στο Εργατικό κόμμα, του Γερούν Ντάισελμπλουμ (PvdA).

Ο Ντάισελμπλουμ μπορεί να κατέχει ένα από τα υψηλότερα αξιώματα στην Ευρωζώνη, το κόμμα του, όμως, εντός των συνόρων της Ολλανδίας καταποντίστηκε, χάνοντας συνολικά 29 έδρες! Από τις 38 που κατείχε, την Τετάρτη, κέρδισε μόνο 9!

Τα διεθνή ΜΜΕ χρωματίζουν το γεγονός αυτό ως πρωτοφανή πανωλεθρία στην ολλανδική πολιτική.

Ερωτηθείς για την καταστροφική ήττα του κόμματός του στις πρόσφατες εκλογές στην Ολλανδία, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τονίζει: «Χάσαμε το 75% των εδρών μας. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να προβληματιστούμε σχετικά με τον εαυτό μας και για την ανοικοδόμηση του κοινωνικού δημοκρατικού κινήματος στην Ολλανδία, τώρα. Αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό από το να μπούμε σε μια κυβέρνηση στην οποία τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολο απ’ ό, τι στο παρελθόν».

Για το μέλλον του ως επικεφαλής του Eurogroup, ο Ντάισελμπλουμ ότι σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, ο επικεφαλής της ομάδας του ευρώ θα πρέπει να είναι υπουργός. όμως το κόμμα του μετά από τόσο χάσιμο εδρών δεν αποκλείεται να μην είναι καν στη Κυβέρνηση...

Ο Ντάισελμπλουμ τονίζει ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να διευκρινίσουν μέχρι το τέλος της θητείας του τι θα πρέπει να γίνει. Όπως είπε, θα ήθελε να συζητήσει τους επόμενους μήνες με τους ομολόγους του για το θέμα αυτό και το προσωπικό μέλλον του: «Θα μιλήσω ξεχωριστά με τον κάθε υπουργό για το πώς βλέπει αυτή την κατάσταση και το μέλλον της προεδρίας του Eurogroup για να πάρουμε αποφάσεις αργότερα», είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως ο φωτογραφικός φακός «συνέλαβε» σήμερα τον Ντάισελμπλουμ σε στιγμές που δεν ήταν και ιδιαίτερα ευδιάθετος...όπως μπορείτε να δείτε, έδειχνε σκεπτικός, προβληματισμένος, αμήχανος.


Επίσης, ο απερχόμενος (και αυτός, γιατί ένας ένας εγκαταλείπουν το καράβι) πρόεδρος της ΕΕ, Z.K. Γιουνκερ, βλέποντας τη γενικότερη διάλυση της Ευρώπης έσπευσε να εξαπολύσει απειλές κατά πάντων πως το Brexit δεν θα πρέπει κανένα από τα υπόλοιπα κράτη μέλη να θέλει να φύγει.... αλλά να αναννεώσει τους όρκους του (!) προς την ΕΕ (αν κι ο ίδιος μας κουνάει το μαντήλι εδώ και καιρό).

Να σημειωθεί ότι μετά την παταγώδη εκλογική αποτυχία του Ντάισελμπλουμ ο Γ.Βαρουφάκης το «γλέντησε» κανονικά στο twitter:

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ο οποίος εξαρχής είχε… εκρηκτική σχέση με τον πρόεδρο του Eurogroup, δεν ξέχασε παλαιότερη δήλωση του Ντάισελμπλουμ ότι ήθελε να φύγει ο κ. Βαρουφάκης από το υπουργείο Οικονομικών και κανε retweet ένα ποστ το οποίο περιέχει ένα δημοσίευμα το οποίο φέρει τον Νταισελμπλουμ παλαιότερα να παραδέχεται ότι ήθελε την απομάκρυνση Βαρουφάκη από το υπουργείο Οικονομικών.

Το ίδιο ποστ έχει την φράση Ντάισελμπλουμ όπου λέει: «Ναι, ήθελα την απομάκρυνση του Βαρουφάκη» και συνοδεύεται από το σχόλιο: Ολλανδοί:«Ναι θέλουμε την απομάκρυνση του Ντάισελμπλουμ»



Και το βίντεο όπου ο Γ.Βαρουφάκης αποδομεί εντελώς την Τρόικα μπροστά στον πρόεδρο του Εurogroup και εκείνος αρνείται να του δώσει το χέρι του!

Δημοσιεύματα τότε τους ήθελαν μέχρι και να πιάνονται στα χέρια κατά τη διάρκεια των συναντήσεων τους στις Βρυξέλλες.

Αμέσως μόλις τελείωσε τη φράση του, ο κ. Βαρουφάκης κοίταξε τον κ. Ντάισελμπλουμ που καθόταν ακριβώς δίπλα του και τότε... είχε παγώσει!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου